Charakteristika kuchyne
Výnimočnú rôznorodosť čínskej kuchyne vytvorili jej dlhé a vzrušujúce dejiny. S každou novou dynastiou vznikali aj nové recepty, boli zavádzané nové potraviny a koreniny, objavované originálne techniky, no svoj vrchol umenie prípravy stravy dosiahlo počas vlády dynastie Čing (1644. - 1911.). V tomto období ( v roku 1714 na narodeniny vtedajšieho cisára) bol vymyslený aj Man Chan Čuan Čchi - nepredstaviteľne prepychový banket, ktorý sa skladal zo 108 druhov jedál (fúzia mandžuskej a chan-čínskej kuchyne), na ktorom sa hostia prejedali celé tri dni. Man Chan prerástol do tradície a bol zrušený až po založení Čínskej ľudovej republiky v roku 1911.
Čínska kuchyňa zdieľa mnohé s gastronomickým dedičstvom ostatných častí východnej Ázie, osobitne s japonskou, singapurskou a vietnamskou kuchyňou. Zemepisné a kulturologické rozdiely rozdelili čínsku kuchyňu na hlavných "8 kuchýň" (podľa miesta vzniku) "4 chute" (slané, sladké, kyslé a ostré), ale existuje aj rozdelenie podľa regiónov (severozápadná kuchyňa, mandarínska, jiang-huai, severovýchodná - kantonská, chiuchow, hakka, junan, šanghajská, sečuánska, fidžijská, yunnan i hainan; hongkonská, kuchyňa oblasti Makao, tchajwanská a nanijang).
Medzi najznámejšie patrí sečuánska (ťažšie, intenzívne korenené pokrmy, veľa ryže, bambusu, fermentovanej sóje, citrusov, čili, cesnaku a zázvoru, všetko pripravené pražením, dusením, alebo nakladaním) i kantonská (sofistikovaná, ľahká, osviežujúca kuchyňa s množstvom čerstvých rýb, ovocia, zeleniny, pripravenej pečením, vyprážaním, varením alebo varením na pare prípadne ako stir-fry). V chladnejších, severných častiach, ktoré zasahujú až po Mongolsko, je viac ako ryby dostupné jahňacie a hovädzie mäso a ryžu nahrádza pšenica, proso a cestoviny. Oblasť Junanu s extrémne studenými zimami je známa podľa silne korenenej, ale chutnej stravy.