Čínske jedálenské paličky
Neodmysliteľnou súčasťou čínskej gastronómie sú paličky. Ich história údajne siaha do čias Konfucia. Jedlo totiž považoval za viac ako uspokojenie biologickej potreby. Bolo a stále je obradom, pri ktorom nemá nôž – potenciálna zbraň – svoje miesto. Jedlo konzumované paličkami je viac vychutnané a lepšie strávené. Paličkami sa jedia všetky jedlá okrem polievok, na ktoré sa používajú krátke polievkové lyžice. Kúsky mäsa a zeleniny sa však z polievky vyjedajú najprv pomocou paličiek.
Jedálenské paličky sa vyrábajú z dreva, bambusu, kovu, kostí a dnes aj z plastu. Strieborné paličky sa údajne používali v Číne na odhalenie otráveného jedla. Ak bol prítomný jed, palice vplyvom chemickej reakcie sčerneli. Čínske a japonské jedálenské paličky sa od seba líšia dĺžkou - japonské sú kratšie a subtílnejšie, čínske skôr dlhšie.
Technika jedenia je ale v oboch prípadoch rovnaká - z paličiek sa vytvárajú akési kliešte, s ktorých pomocou sa potrava vkladá do úst.
Spodná palička je nehnuteľná, jedlo sa k nej pomocou hornej pohyblivej paličky tlačí. Spodnú paličku je potrebné vložiť do úžľabia medzi palcom a ukazovákom, oprieť o spodnú časť kĺbu palca a prstenník ju ku kĺbu silne pritlačiť.
Pohyblivá palička sa drží rovnako, ako ceruzka na brušku palca, ukazováka a bočnej plochy prostredníka.
Zaujímavé fakty:
-
paličky sa občas používajú ako testovací nástroj pri nábore robotníkov do podnikov jemného strojárstva a elektroniky. Testovanie je založené na schopnosti robotníka roztriediť pomocou paličiek farebné koráliky, navliecť niť do ihly, prípadne rozdeliť súčiastky do priehrádok,
-
niektoré bojové umenia používajú paličky ako improvizované zbrane - hodené paličky májú neočakávane vysokú prieraznú silu,
- jedenie pomocou paličiek je zdravšia - veľkosť sústa znemožňuje hltanie a prispieva k lepšiemu rozhryzeniu jedla.
Čínska etiketa:
• konce paličiek musia vždy smerovať nadol
• paličky sa držia tak, aby dlaň smerovala vždy nadol, ukazovať dlane je nezdvorilé
• je prípustné (a zdvorilé) pomôcť paličkami nabrať porciu osobe, pre ktorú je to ťažké
• po skončení jedenia sa paličky pokladajú spoločne cez misku, konce smerujú vľavo
Názorná ukážka techniky držania jedálenských paličiek: